נכסי הקריירה של רופא- גירושין של רופאים
"נכסי קריירה" הם כינוי לפונטציאל ההשתכרות העתידי של מי שיש לו מקצוע או מומחיות בתחומו שנצברו במהלך הנישואין, משתכר שכר גבוה מהממוצע ויש לו כישורים גבוהים במקצועו.
הסיטואציה מוכרת – בני זוג מתגרשים, כשהאחד מהם הוא רופא מומחה, הוא מוכר מאוד בתחומו, וייתכן שיש לו גם קליניקה פרטית ורשימת לקוחות קבועים. בן הזוג השני מרוויח הרבה פחות, והוא אינו המפרנס העיקרי של הבית.
האם המוניטין האישי של הרופא המומחה הוא נכס שיובא בחשבון במהלך פירוד וגירושין?
בעיה זו נדונה בהרחבה בפסקי דין של בתי המשפט לענייני משפחה בשנים האחרונות, לאור השינויים בחוק יחסי ממון, שהתייחסו בין השאר לחלוקת נכסי קריירה בגירושין.
מצד אחד, יטען בן הזוג בעל הקריירה – בדרך כלל זהו הגבר – שהמוניטין וכושר ההשתכרות נרכשו בעמלו הרב ובגלל כשרונו האישי, ואין הצדקה לחלק אותם עם אחרים.
מעבר לכך, בת הזוג והמשפחה כולה נהנתה מפירותיו של המוניטין המקצועי ומההכנסות שצמחו לרופא המומחה במהלך חיי הנישואין, ואין סיבה לתת לה ליהנות מהרווחים הללו גם לאחר סיום הנישואין.
מהצד השני, יטען בן הזוג – בדרך כלל זוהי האישה – כי המוניטין האישי והמיומנות המקצועית של הרופא נרכשו ברובם במהלך הנישואין, וכי ללא הקרבת הקריירה של האישה, לא היה מצליח הרופא המומחה להגיע לדרגת המומחיות והמוניטין שלו.
הטענה היא שללא התרומה של בן הזוג, הרופא המומחה לא היה מצליח להגיע לרמת המומחיות וההשתכרות שלו, שהוא ייהנה ממנה גם בעתיד. בשנים הראשונות של העיסוק במקצוע, נדרשת עבודה מאומצת של בעל המקצוע, השקעת ימי עבודה רבים, השתלמות והשגת ידע מקצועי ורכישת ותק. בשנים אלה, שבהם בדרך-כלל מגדלים בני הזוג ילדים קטנים, ההתמסרות של בן הזוג השני לגידול הילדים ולטיפול השוטף בהם מאפשרת את ההתרכזות של בן הזוג הקרייריסט בהתקדמות המקצועית. אין זה הוגן שלאחר שחולפות אותן שנים, והמומחה יכול ליהנות מהפירות הכלכליים של מומחיותו, הוא יסרב להתחלק בהם עם מי שאפשר לו להגיע למומחיות והמוניטין המקצועיים.
להתרכזות בגידול הילדים יש מחיר: בן הזוג שנשאר בבית אינו יכול לקדם את הקריירה שלו לשיא של מיומנות מקצועית, כפי שעושה בן הזוג הקרייריסט, והוא נאלץ לדחות או לוותר כליל על ההתקדמות המקצועית ועל יכולת ההשתכרות של עצמו.
כיצד מכריע בית המשפט? בית המשפט קבע כי יש להתחשב בכושר ההשתכרות העתידי של רופא בעל קריירה בהתחשב בשלושה גורמים עיקריים:
1. משך הנישואין והמידה שבה המוניטין והמיומנות של הרופא הושגו במהלך הנישואין;
2. הפער בין כושר ההשתכרות העתידי של בני הזוג;
3. מידת ההקרבה של הקריירה של בן הזוג ה"ביתי" כדי לקדם את הקריירה של בן הזוג הקרייריסט.
ככל שמשך הנישואין ארוך יותר, ככל שהפער בכושר ההשתכרות של בני הזוג גבוה יותר, וככל שנדרשה הקרבה גדולה יותר של הקריירה המקצועית מצד בן הזוג ה"ביתי", כך ייטה בית המשפט לחלק את נכסי הקריירה והמוניטין של בן הזוג המומחה בין בני הזוג בסיטואציה של גירושין.
כיצד מודדים ומעריכים את שווי הקריירה האישית של בן הזוג? ומי קובע מהו חלקו של בן הזוג ה"ביתי" ביצירת הקריירה המקצועית של בן הזוג בעל המוניטין? איך בפועל נעשית החלוקה של הקריירה – האם מדובר בתשלום חד פעמי או בתשלום חודשי?
כיצד תגיעו לחלוקה צודקת של הרכוש המשפחתי במצב שבו לבן זוג אחד יש קריירה מצליחה, ובן הזוג האחר מעוניין לקבל פיצוי על השווי הכספי של הקריירה הזו? מומלץ לפנות לעו"ד גירושין המתמחה בפרידה וגירושין של בעלי הכנסות גבוהות, קריירה ומוניטין מקצועיים.
עו"ד גירושין מומלץ יוכל לכוון אותך לכלים המשפטיים שבמסגרתם יישמרו זכויותיך בחלוקת הרכוש המשפחתי, כולל נכסי הקריירה של בני הזוג גם הם חלק מרכושך.
עורך דין גירושין
עורך דין גירושין מומלץ
עו"ד גירושין מומלץ