
הסכם שלום בית ולחילופין גירושין הינו הסכם שנערך כאשר הנישואין עלו על שרטון ואין שלום הבית שורה בין בני הזוג, ואולם בני הזוג עדיין אינם בטוחים באופן וודאי כי יש לסיים את הנישואין. במצב דברים כזה קובעים במסגרת ההסכם תקופת ניסיון שבמסגרתה ייערך ניסיון לשלום בית, כאשר התקופה ניתנת להארכה מעת לעת. במקביל, ההסכם מסדיר גם את אופן הגירושין למקרה ששלום הבית יכשל. בכלל זה ישנה התייחסות לאופן חלוקת הרכוש, מזונות הילדים משמורת והסדרי ראייה וכו`.
מטרתו של הסכם זה הנה, למנוע מהצדדים להתנהל בדרך של מרוץ הסמכויות ולאפשר להם לערוך ניסיון אמיתי וכנה להצליח בניסיונם להשכנת שלום בית. בהסכם זה מביעים הצדדים את נכונותם ואת תקוותם לחיי שלום בית, אולם יחד עם זאת מסדיר ההסכם את כל הסוגיות של החיים המשותפים: רכוש, מזונות, משמורת ילדים וכו’. הסכם זה מאפשר לצדדים לנסות ולחזור לחיי שלום בית, אולם אם ניסיון שלום הבית ייכשל, ייהפך ההסכם מהסכם שלום בית להסכם גירושין. הסכם כזה , כמו גם הסכם גירושין, ניתן לכרות בכל שלב שהוא של ההליך המשפטי או לפניו.
להסכם כזה יתרונות גדולים ויכול לפתור פעמים רבות בעיה לשני בני הזוג. ראשית ירידת המתח עקב הפסקת ההליכים המשפטיים מאפשרת לבני הזוג לשקול בצורה יותר מיושבת את רצונותיו ביחס להמשך הנישואין. שנית, היו מיקרים בהם בני זוג ניהלו מלחמת חורמה ובן זוג אחד התעקש על המשך הנישואין . במיקרה כזה הסכם שלום בית ולחילופין גירושין יכול להוות פתרון מאחר ולעיתים קרובות מצויין בהסכם כי הארכה תשולב בהתחייבות של הצדדים ללכת לטיפול מוגבל בזמן . טיפול כזה יכול ויעלה יפה ואז שני הצדדים חוזרים לשלום בית ואם לא יעלה יפה לעיתים יש בזה לשכנע ריגשית את הצד המסרב להתגרש כי אין כל סיכוי. בכל מיקרה ההסכמה להתגרש כבר מעוגנת בהסכם ובעת הצורך הצדדים לא יצטרכו לצאת למאבק משפטי ולהוציא כספים רבים על עורכי דין. .
על הצדדים לאשר את ההסכם בפני בית המשפט או בית הדין הרבני, שאם לא כן התוקף של ההסכם יהיה מוטל בספק.