ראשית יש להבחין בין ירושה ע"פ דין לבין ירושה מכח צוואה. כשירות לרשת מכח דין הינה ירושה של קרוב משפחה הקשור בקשר דם עם המוריש כפי שנקבע ע"פ דין. כשירות לרשת מכח צוואה אינה מחייבת כי היורש יהיה בעל זיקה משפחתית למוריש.
בהיעדר צוואה יורשיו של אדם הם קרובי משפחתו דהיינו בן הזוג, ילדיו, הוריו ואחיו או הורי הוריו.
זכות הירושה נקבעת על פי דרגת הקירבה שנקבעה בחוק. דהיינו קיימים מס` מעגלי קירבה ויש לבחון קודם את מעגל הקירבה הראשון.
במידה ויש קרובים במעגל זה – הם יורשים את כל העיזבון. במידה ואין קרובים במעגל הראשון עוברים לקירבה רחוקה יותר וכך הלאה.
מעגל קרבה ראשון -בן הזוג וילדיו של המוריש וצאצאציהם (נכדים, נינים).
מעגל קרבה שני – הוריו של המוריש וצאצאיהם, דהיינו אחיו/אחיותיו.
מעגל קרבה שלישי – סביו/סבתותיו של המוריש וצאצאיהם דהיינו דודים/בני דודים.
הכלל הוא כי מי שמצויים באותו מעגל קירבה יתחלקו שווה בשווה בנכסי העיזבון.
בן הזוג של המוריש אשר היה נשוי לו בעת פטירתו זכאי לקבל את המטלטלין וכן רכב/ים אשר שימשו את בני הזוג.
במידה והמוריש הותיר בת זוג וילדים, בת הזוג תזכה למחצית מהעיזבון וילדיו יתחלקו ביניהם בחלקים שווים במחצית השניה. במידה ואחד מילדיו של המורשי אינו בחיים אולם הותיר ילדים (נכדי המוריש) יתחלקו ילדיו של הבן בחלקים שווים בחלקו של אביהם.
במידה והמוריש הותיר בת זוג והורים – בת הזוג תזכה במחצית מן העיזבון והורי המוריש יזכו במחצית השניה.
במידה והמוריש הותיר בת זוג ואחים או הורי הורים (סבים וסבתות)- בת הזוג תזכה ב-2/3 מהעיזבון, והאחים או הסבים/סבתות יזכו ב-1/3.
במידה ולמוריש אין קרובים כלל למעט בן זוג – זוכה בן הזוג בכל העיזבון.
במקרה והמוריש לא הותיר בן זוג, ילדים, והורים, מתחלק העיזבון בין אחיו/אחיותיו בחלקים שווים.
במקרה בו כל ילדיו של המוריש אינם בחיים – יתחלק העיזבון בין כל נכדיו בחלקים שווים.
במקרה בו יורש נפסל מלרשת – חלקו יחולק באופן שווה בין שאר היורשים.
באבחנה מן הדין העברי, על פי חוק הירושה אין הבדל בין המינים בנוגע לזכויות בירושה (זכר ונקבה יורשים בשווה). כמו כן אין עדיפות לבן בכור על פני ילדים אחרים.
ילד אשר אומץ כדין – יורש את הוריו המאמצים בדומה לילד ביולוגי. בשונה מילד ביולוגי, ילד מאומץ אינו יורש את קרוביו של מאמציו. הורים מאמצים יורשים ילד מאומץ שנפטר. הורים ביולוגיים אינם זכאים לרשת אותו.
ילד חורג אינו יורש את הוריו החורגים.
מוריש אשר לא הותיר כל קרובי משפחה על פי המעגלים המפורטים לעיל – המדינה היא הזכאית לרשת את עזבונו.
ראשית יש להבחין בין ירושה ע"פ דין לבין ירושה מכח צוואה. כשירות לרשת מכח דין הינה ירושה של קרוב משפחה הקשור בקשר דם עם המוריש כפי שנקבע ע"פ דין. כשירות לרשת מכח צוואה אינה מחייבת כי היורש יהיה בעל זיקה משפחתית למוריש.
ירושה על פי דין
ירושה על פי דין הינה למעשה הצהרה על זכויות היורשים, זהות היורשים, ועל חלקם בעיזבון. צו הירושה הינו דקלרטיבי דהיינו מצהיר על זכות היורשים ואינו יוצר את זכותם המהותית.
סוגי צוואות
צוואה שנחתמת בעדים – צוואה זו נערכת בכתב והיא נחתמת ע"י המצווה בפני שני עדים אשר חותמים אף הם על הצוואה.
צוואה שנכתבת בכתב ידו של המצווה ואשר נושאת תאריך וחתימה והכל בכתב ידו של המצווה.
צוואה בעל פה– אדם גוסס או מי שרואה עצמו בנסיבות המצדיקות זאת (מבחן סובייקטיבי ואובייקטיבי) מול פני המוות, רשאי לצוות בעל פה לפני 2 עדים השומעים את לשונו. (שכיב מרע). דבריו של המצווה וכל יתר הנסיבות שנוגעות לעשיית הצוואה יירשמו בזיכרון דברים שייחתם ע"י 2 העדים ששמעו את לשונו של המצווה ויופקד על ידיהם אצל הרשם לענייני ירושה. על העדים לבצע את כל האמור לעיל ככל האפשר בסמוך לאחר המועד שניתן לעשותם. בכל מקרה במידה ועוברים 30 ימים מאז שנעשתה הצוואה ולא מתקיימות הנסיבות אשר התירו את עשיית הצוואה והמצווה עודנו בחיים – הצוואה בטלה.
צוואה בפני רשות אף היא אחת מדרכי עריכת הצוואה.
עילות לפסילת צוואה
קיימות מספר עילות מכוחן ניתן להגיש התנגדות לקיום הצוואה ולהביא לידי פסילתה.
אם מצאת עצמך נפגע או שיש לך טענות כנגד הצוואה יש להגיש התנגדות לצוואה. התיק יועבר לבית המשפט וינוהל עד שבית המשפט יכריע בהתנגדות לצוואה.
השפעה בלתי הוגנת
העילה השכיחה הינה בטענה כי הצוואה נערכה בניגוד לרצונו של המצווה ונעשתה לאחר קיימת את הצוואה אם זו לא נעשתה תחת כפיה והשפעה בלתי הוגנת. רק השפעה בלתי הוגנת אשר למעשה אינה משקפת את רצונו של המצווה עשויה להביא לפסילתה של הצוואה. נטל ההוכחה להוכיח זאת מוטל על כתפי המתנגד לקיום הצוואה ואום במידה וקיים פגם בצוואה הדבר עשוי להעביר את נטל ההוכחה לידי הנהנה שמבקש לקיים את הצוואה. המועד הרלבנטי לבחינת הטענה בדבר השפעה הבלתי הוגנת הינו לפני ובעת עריכת הצוואה. במידה והוראת צוואה מסוימת נפסלה עקב השפעה בלתי הוגנת, יחולק החלק שנפסל בעיזבון בין היורשים על פי דין.
צוואה שנעשתה מחמת טעות
כאשר מוכח כי נפלה טעות עובדתית ביהמ"ש יבחן מה היתה כוונתו של המצווה לו לא נפלה טעותו. התנאי לפיו יתקן בימ"ש את הטעות העובדתית שנפלה בצוואה הינו האם ניתן לקבוע בוודאות את רצונו של המצווה לו לא נפלה הטעות. על המבקש לתקן צוואה עקב טעות שנפלה בה להוכיח כי נפלה אכן טעות בצוואה, כי קיים קשר סיבתי בין הטעות לבין ההוראה בצוואה, וכי ניתן לקבוע בוודאות מה היה רצונו של המצווה לו לא נפלה הטעות.
נטילת חלק בעריכת הצוואה
קיימת חזקה לפיה מי שנטל חלק בעריכת הצוואה השפיע שלא כדין על המצווה, וגם אם יביא אותו אדם הוכחות שאין הדבר כך אין בכך כדי לסייע לו. לפיכך, יש להקפיד כי עדים הצוואה לא יהיה הנהנים על פיה, כי הנהנים על פי הצוואה לא יהיו מעורבים בעריכת הצוואה ו/או ייקחו חלק פעיל בהכנתה. כמובן שלא כל פעולה תיחשב לנטילת חלק בעריכת הצוואה ותביא אוטומטית לפסילת הצוואה.
ירושה על פי דין
ירושה על פי דין הינה למעשה הצהרה על זכויות היורשים, זהות היורשים, ועל חלקם בעיזבון. צו הירושה הינו דקלרטיבי דהיינו מצהיר על זכות היורשים ואינו יוצר את זכותם המהותית.