במדינת ישראל לא ניתן עדיין להינשא נישואין אזרחיים אלא רק בנישואין כדת משה וישראל. למעשה, לא ניתן לרשום זוג כנשוי, אלא אם הנשיואין נערכו על פי כללים של אחת מהדתות המוכרות, או שהזוג יינשא במדינה אחרת במידה ואותה מדינה תכיר בבני הזוג כנשוי ובמידה ובני-הזוג הציגו בפני משרד הפנים בישראל תעודה רשמית מאותה מדינה המעיד על כך.
המעוניינים להינשא נישואין אזרחיים יכולים לעשות זאת או בחו"ל, נישואי קפריסין למשל, או בהליך בו בן זוג אחד נשאר בארץ והאחר טס לפרגוואי, על מנת לסדר את הנישואין, ונעזר בעו"ד בישראל לצורך סידור המסמכים. קיימים 3 מצבים בהם שבעקבותיהם יבקשו בני זוג להינשא בנישואין אזרחיים:
– זוגות שאינם מעוניינים כי כללי ההלכה היהודית יחולו על המערכת הזוגית ביניהם.
– זוגות המנועים להינשא כדת משה וישראל, למשל: פסולי חיתון, כהן וגרושה וכו`.
– זוגות מעורבים-יהודי ובן דת אחרת.
על זוגות שנישאו נישואין אזרחיים חלים חיובים שונים מאלו החלים על זוגות שנישאו על פי ההלכה.
אישה הנשואה על פי ההלכה זכאית לקבל מבעלה מזונות כל עוד הם נשואים והחובה של הבעל הינה לפרנס את אשתו לפי מעמדו ולפי כבודו, בהתאם ליכולתו ובהתחשב ברמת החיים לה הורגלה במהלך חיי הנישואין.
עד לאחרונה, היתה ההלכה כי לאשה שנישאה נישואין אזרחיים אין זכות אוטומטית לתבוע שבעלה יפרנסה אולם בפסיקה חדשנית של בית המשפט העליון נפסק כי ניתן לחייב את הגבר במזונות אישה מכח דיני החוזים, גם ללא קביעה בשאלת הסטטוס של בני הזוג.
לעניין הגירושין של בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים קיימת הבחנה בין כל אחת מהקטגוריות שהביאו את בני הזוג להינשא בנישואין אזרחיים.
לגבי גירושין של זוגות אשר היו מנועים להינשא כדת משה וישראל. לצורך התרת נישואין אילו יש צורך בגט לחומרא מאחר ובית הדין רואה בבני זוג אילו כבני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים אך ורק מתוך אילוץ כאשר הלכה למעשה ראו את עצמם כנשואים לפי ההלכה.
לגבי גירושין של בני זוג שאינם מעוניינים כי כללי ההלכה היהודית יחולו על המערכת הזוגית ביניהם בני הזוג אינם צריכים לעמוד בתנאים שקבועים למתן גט לגבי זוגות שנישאו כדת משה וישראל שכן מלכתחילה בני הזוג אינם נחשבים כנשואים מבחינת ההלכה. במקרה זה הגט יכול להינתן גם אם אין הסכמה מצד שני הצדדים ולא נדרש להוכיח את עילות הגירושין.
לגבי זוגות מעורבים – יהודי ובן דת אחרת נישואיהם יותרו בהליך שנקרא "התרת נישואין". לצורך כך יש לפנות בבקשה לבית המשפט העליון שיכריע לאיזה בית דין או בית משפט הסמכות לדון בהתרת נישואיהם. התרת הנישואין בפועל מתבצעת באותו בית דין או בית משפט אליו הפנה בית המשפט העליון.