אחד הנושאים עליו בית המשפט נותן את הדעת בהליך הגירושין הוא נושא המזונות, מזונות אישה ומזונות ילדים.
מקור חובת מזונות אישה הוא במשפט העברי, החובה נובעת מהנישואין וכאמור, היא חלק מהזכויות והחובות שבין בני הזוג. במידה ניתן לפטור בחלק מהמקרים את הבעל מתשלום מזונות אישה. כמו כן, ניתן לראות הבדלים בפסיקות מזונות אישה בין בית הדין הרבני לבית בית המשפט לענייני משפחה.
השיקול העיקרי בקביעת גובה המזונות הוא, יכולתו הכלכלית של הבעל ורמת החיים בה הוא חי. יכולתו הכלכלית של הבעל נגזרת לא רק מהשתכרותו בפועל אלא גם מכושר השתכרותו הפוטנציאלי, בצירוף הכנסותיו מרכוש.
זכותה של האישה לקבל דמי מזונות מבעלה איננה רטרואקטיבית. חובת הבעל לשלם דמי מזונות אישה הינה רק מהמועד שבו הגישה האישה את התביעה לתשלומם, אלא אם הבעל הסכים אחרת במסגרת הסכם גירושין או הסכם אחר. החיוב במזונות האישה כולל את כל צורכי האישה הדרושים לקיומה ורווחתה לרבות – מזון, ביגוד והנעלה, הוצאות רפואיות, הוצאות החזקת הבית (ארנונה, מים, חשמל, טלפון עוזרת וכו`), אחזקת רכב, הוצאות שכר דירה או משכנתא, בילויים, קוסמטיקה ואיפור, חוגים וכיוצ"ב.
אם אישה עובדת בשכר נמוך יחסית, והורגלה לרמת חיים גבוהה יותר מאשר משכורתה מאפשרת לה יכול להיות שיפסקו לה "השלמת מזונות" מבעלה.
כיום המגמה מעורבת לעניין התחשבות בפוטנציאל ההשתכרות של האישה ויכולתה לצאת לעבודה לצורך פסיקת מזונות אישה .
במידה והאישה בוגדת בבעלה או שעזבה את הבית בלא סיבה מוצדקת או שהוגדרה כמורדת,או שניתן להוכיח כי האשמה להתערערות יחסי בני הזוג היא בעקבות התנהגות מסוימת של האישה שאין בה הצדקה,יתכן ותיפגע זכותה לקבלת דמי מזונות אישה.אם הבעל הוא זה שעזב את הבית, הוא עדיין יהיה חייב בתשלום מזונות לאשתו, אם היא עומדת ביתר התנאים לקבלת מזונותיה.
מדור ספציפי
במסגרת תביעת מזונות ,האישה זכאית לסעדים שונים שניגזרים מזכותה למזונות . מדור הוא חלק ממזונותיה של האישה, לרבות הזכות למדור שלו . פעמים רבות נשים תובעות "מדור ספציפי" כחלק מתביעת המזונות שלהן [או מתביעת שלום בית] . מדור ספציפי זו הזכות להמשיך ולהתגורר בדירה המשותפת אפילו אם הבעל עזב את הבית , ולמנוע את פירוק השיתוף בדירה. למעשה במיקרה בו למשל הבעל חפץ בפירוד ומעוניין לחלק את הדירה באמצעות מכירתה וחלוקת התמורה , אישה יכולה למנוע ממנו את מכירת הדירה ולהמשיך להתגורר בה אם תקבל צו למדור ספציפי. גם כאן יש עניין של קדימויות . אם הבעל הגיש תביעת פירוק שיתוף קודם לבקשת האישה למדור ספציפי או שהאישה הגישה קודם. אם האישה הגישה בקשה וקיבלה צו למדור ספציפי לא יוכל הבעל לקבל פירוק שיתוף. המשמעות יכולה להיות מאד כבדה אם הבעל זקוק לכסף של חלקו בדירה או אם למשל יש משכנתא על הדירה ואז נוצא מצב שצריך לשלם משכנתא וגם שכירות וגם לא לקבל את תמורת הדירה.
כשאישה תובעת מזונות היא יכולה לכלול בתביעתה בין היתר את הרכיבים הבאים:
• הוצאות אחזקת הבית כגון גז, חשמל, ועד בית, ארנונה, טלפון ומים כבלים וכיו"ב .כאשר ההוצאות לבית כוללות בין השאר תיקונים, רכישת מוצרים לבית, תיקון מוצרים וביטוח הבית ותכולתו, במידה ונרכשה פוליסה כזו. •במידה וברשות האישה היה רכב לשימושה, היא זכאית להמשיך להשתמש ברכב כחלק ממזונותיה.• הוצאות בעקבות טיפול ועזרה של הזולת במידה והאישה סובלת ממחלה וזקוקה לסיוע.•מזונות שמטרתם לשמר את איכות החיים שאליה הורגלה האישה כגון טיסות, חופשות, נופשים ועוד .•הוצאות רפואיות כגון טיפולים הכרחיים, תרופות, מכשור רפואי ועוד.•הוצאות הנעלה וביגוד,קוסמטיקה, בהתאם להכנסות הבעל או בהתאם לרמה המינימאלית שנהוגה באותו מקום ועת (הגבוה מביניהם).
נושא הזכאות למזונות אישה עולה רבות במאבקי גירושין, ויכול להיגרר למאבק ממושך מצד האישה שתנסה לכפות על הבעל תנאי מזונות אישה ומצד הבעל שיוכל לסרב לגט ולהאריך את הליך הגירושין.
לכן חשוב להיעזר בשירותי עורך דין המתמחים בתחום גירושין על מנת לייעל את התהליך ולקצרו.
ליצירת קשר עורך דין גירושין, עו"ד גירושין, לחץ כאן