החוק יכנס לתוקף החל מיולי 2016
מביא עימו שינוי בתפיסה של הדרך המקובלת במדינת ישראל להתגרש, המחוקק הגיע להבנה שבכדי לסייע לזוגות שרוצים לסיים את קשר הנישואין בניהם בכמה שפחות מלחמות גירושין בבתי המשפט יש להנחיל דרך של גישור והסכמות ולכן לפני תחילתו של הליך משפטי ישנה החובה לפנות לגישור. תכליתו של החוק היא שטרם יציאת בני הזוג למלחמות בבתי הדין ובבתי המשפט ייגשו הם למרכזי הסיוע על מנת לנסות ולגשר על הסכסוכים בניהם ולהגיע לכמה שיותר הסכמות.
השינוי שמביא עימו החוק הוא למעשה כזה שעד לעת הזאת, טרם כניסת החוק לתוקף, כאשר בני זוג רצו להתגרש היו שני תרחישים מקובלים: האחד, בן זוג אחד היה "מפתיע" את בן הזוג השני ומגיש תביעה לגירושין בבית הדין הרבני או לחלופין בבית המשפט לענייני משפחה, תופעה זו מוכרת כ"מירוץ הסמכויות". תרחיש נוסף הוא כאשר שני בני הזוג מגיעים יחדיו לפתוח בהליך הגירושין.
כעת לאחר כניסתו של החוק לתוקף, שני התרחישים הנ"ל אינם רלוונטיים יותר, כלומר אין יותר "הפתעות", כאשר אחד מבני הזוג ירצה להתגרש, החוק מאלץ אותו להתמודד קודם פנים אל מול פנים עם בן/בת הזוג האחר/ת, שני בני הזוג יחדיו יצטרכו להגיע לבית המשפט וזה יפנה אותם למרכז הסיוע הקרוב על מנת לפתוח בהליך הגישור. החוק למעשה מונע את אפקט ההפתעה אשר גרם להתלקחות האש בסכסוך בין בני הזוג והובילה למלחמה קשה עוד יותר בבואם של הזוג להתגרש.
ניתן לפנות להליך גישור באופן פרטי או דרך דלתו של בית המשפט, שני המקרים הם מקובלים מבחינת החוק. לאחר כניסתו של החוק לתוקף ישנם שני מסלולי בחירה לבני הזוג בבואם להתגרש, אלטרנטיבה ראשונה היא פנייה למגשר באופן פרטי, על המגשר להיות חבר "בלשכת המגשרים בישראל", המגשר יסייע לבני הזוג להגיע להסכמות מרביות ויעזור להם לגבש בסכם גירושין המסדיר את כל המחלוקות בניהם, ההסכם יהיה מקובל על שני בני הזוג וייחתם בהסכמה מלאה. לאחר חתימה על ההסכם בית המשפט יאשר אותו ויעניק להסכם מעמד של פסק דין, אפשרות זו כמובן היא האופטימלית ביותר, אפשרות זו תחסוך לבני הזוג התדיינות בהליך פורמלי בבתי הדין ובבתי המשפט. קיימת גם אלטרנטיבה נוספת והיא האפשרות ששני בני הזוג יגיעו לבית המשפט, שם יגישו בקשה ליישוב סכסוך, בקשה זו תועבר באופן ישיר לאחד ממרכזי הסיוע הסמוכים לבית המשפט, החל מרגע הגשת הבקשה לבית המשפט ישנו פרק זמן של 45 ימים שבו ישנו איסור על בני הזוג להגיש תביעות ולפתוח בהליכים נוספים. במרכז הסיוע תקבל את בני הזוג עובדת סוציאלית והיא זאת אשר תסביר לבני הזוג את האופציות העומדות בפני בני הזוג, הן בפן המקצועי שהוא מתן מידע והסבר באשר להליך הגירושין עצמו, השפעות ההליך על הצדדים ועל ילדיהם באם יש, והן בפן הטיפולי כלומר, הפניית בני הזוג לטיפול המתאים ביותר עבורם באופן ספציפי, כל זוג והפתרון המתאים לו, ישנם שלושה פתרונות טיפוליים אפשריים לבני הזוג ולאחד משלושת האפשרויות יופנו בני הזוג:
1. גישור גירושין- למעשה באפשרות זו ישנה בחירה לבני הזוג בין פנייה למגשר חיצוני ובאופן פרטי, על המגשר להיות חבר "בלשכת המגשרים בישראל" לבין ביצוע הגישור ע"י העובדת הסוציאלית במרכז הסיוע. המגשר למעשה הוא צלע חיצונית וניטרלית בסכסוך בין בני הזוג והוא אשר מסייע בגיבוש הסכם גירושין, תפקידו לעזור לבני הזוג להגיע להסכם שבו נרשמו כל הנושאים אשר רלוונטיים על מנת לתור את הסכסוך בין בני הזוג.
למעשה אופציה זו היא היעילה ביותר, ובעלות נמוכה יחסית לשאר האפשרויות. בהליך זה ניתן להגיע להסכם אופטימלי לשני הצדדים ותוך זמן קצר יחסית, מספר שבועות להגיע להסכם מקובל, ולקבל אישור בית המשפט להסכם גירושין זה. ההסכם הוא יצירה של רצון משותף וחופשי של שני בני הזוג וכמובן תוך מחשבה על טובת הילדים(אם יש).
2. אופציה שניה היא גירושין בהסכמה בסיוע והכוונה של עורכי דין- אופציה זו מתאימה לזוגות אשר אינם מסוגלים לתקשר ביניהם והיו מעוניינים שאת הרצונות שלהם שיובילו לגיבוש הסכם הגירושין יציגו עורכי הדין, כל אחד ועורך הדין מטעמו. בדרך כלל אופציה זו מתאימה לבני זוג אשר ההתנהלות בניהם היא אלימה, עורכי הדין הם אלו אשר ינהלו את הליך המשא ומתן בין שני הצדדים.
3. הטיפול הזוגי- אופציה זו מתאימה לזוגות אשר מעוניינים לקבל כלים על מנת לפתור את הסכסוך ביניהם ולהגיע למעשה לשלום בית ולהמשך חיי הנישואין. גם אם למעשה בני הזוג אינם חוזרים לחיי הנישואין ישנו יתרון בפניה לטיפול הזוגי כיוון שהוא מקנה דרכי התמודדות יעילים באם יגיעו בני הזוג להליך של גירושין.
היעלות של השיטה לפנייה לגישור טרם הגשת תביעה לגירושין לבית המשפט הוכיחה עצמה ברוב המדינות אשר בהן הונהגה השיטה, אולם לא תמיד ישנה הצלחה בפניה לשיטה, במצב זה בו בני הזוג לא הגיעו להסכמות ולא גיבשו הסכם גירושין בהסכמה דרך האופציות אשר מונחות לפניהם, לא לפני שהתקיימו לפחות ארבע פגישות מהו"ת לפחות, יוכלו בני הזוג לפנות לבית המשפט ולהתחיל בהתדיינות בהליכים הפורמליים מול שופט או דיין,. ניסיון העבר מוכיח לנו שהליך זה כמובן נושא עלויות רבות ויכול להתפרש למשך שנים ארוכות.