החוק ליישוב סכסוכים בענייני משפחה
בחודש יולי 2016 נכנס לתוקף חוק חדש המשנה את הדרך שבה זוגות יתנהלו במקרה של סכסוך גירושין.
גם מי שאינו עורך דין , עו"ד גירושין , כבר שמע על "מרוץ הסמכויות" – הכלל הקבוע שמי שמגיש ראשון את תביעת הגירושין ע"י עו"ד גירושין , קובע היכן יתנהל המשפט הנוגע לענייני הגירושין – האם בבית הדין הרבני או בבית המשפט האזרחי.
במצב זה, אדם שיחסיו עם בן זוגו מתדרדרים ופנה לייעוץ משפטי, שמע עד היום עצה אחת: למהר לשכור עו"ד גירושין מומלץ ולהגיש תביעה נגד בן הזוג בבית המשפט (או בבית הדין הרבני), ולהיזהר שלא לגלות לבן הזוג על המהלך הזה, כדי שבן הזוג לא יקדים ויגיש את התביעה לבית המשפט הרצוי מבחינתו.
החסרונות בדרך התנהלות זו הם רבים, אבל בראש ובראשונה מצב זה גרם להסלמת סכסוכים בין בני זוג: בני זוג מסוכסכים חששו להידבר זה עם זו מחשש שהצד השני ינצל את המצב וימהר ויגיש תביעות לבית המשפט שבו הוא רוצה לנהל את הדיון.
כמובן שלאחר שמוגשת תביעה מפורטת לבית המשפט, קשה מאוד לדבר עם בן הזוג הנתבע כאילו לא קרה דבר, וקשה עוד יותר להגיע להסכמות במצב של "מלחמה משפטית".
החוק החדש מנסה לשנות התנהלות זו.
מעתה, בן זוג שנמצא בסיטואציה של סכסוך גירושין , איננו צריך להגיש כתב תביעה, ולפרט את כל הטענות כלפי בן הזוג.
כוונת החוק החדש היא לצמצם ככל האפשר את הטענות שיועלו בין בני הזוג לפני תחילת הדיון המשפטי.
במקום זאת, יש להגיש טופס שכותרתו "בקשה ליישוב סכסוך". מדובר בטופס קצר ולקוני המפרט את שמות הצדדים – בני הזוג המסוכסכים – ומבקש שבית המשפט יעזור להם ליישב את הסכסוך ביניהם.
לא מי אשם, לא מי חייב למי – רק בקשה שבית המשפט יעזור בפתרון הסכסוך.
אחרי הגשת התביעה, ובשונה מבעבר, לא מגיעים מיד לדיון בבית המשפט. מזכירות בית המשפט מפנה את בני הזוג המסוכסכים למגשר (מתוך רשימת מגשרים) במטרה לאפשר לבני הזוג המסוכסכים להגיע להסכמות ללא צורך בניהול הליך משפטי.
בתקופה שבה מתנהל הגישור מעוכבים ההליכים המשפטיים ואי-אפשר להגיש תביעות מכל צד, אלא במקרים דחופים.
רק אם הגישור נכשל ולא מגיעים להסכמות לאחר תקופה של כחודשיים, מי שהגיש את הבקשה ליישוב סכסוך יכול להגיש תביעות מתאימות לבית המשפט.
החוק החדש מעודד בני זוג לפתור את המחלוקות ביניהם בהליך של גישור והסכם, וככל האפשר מחוץ לכתלי בית המשפט.
איך יישמרו הזכויות שלי בהליך החדש של יישוב סכסוך? על מנת למצות את המיטב מההליך, מומלץ לפנות לעורך דין גירושין מומלץ המתמחה בענייני משפחה וגירושין לייעוץ משפטי מקצועי. עורך דין המתמחה בענייני משפחה וגירושין יוכל ללוות אותך במהלך פתיחת ההליך, במהלך המשא-ומתן להסכם, ולעמוד על כך שבמסגרת יישוב הסכסוך לא ייפגעו זכויותיך.